Δες φώτο
29.04.2020

Η Βάσω μας κάνει το τραπέζι με σαλμά κεφτεδάκια

Κάθε βδομάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), σας προτείνουμε συνταγές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου! Σήμερα σας παρουσιάζουμε τη συνταγή της Βάσως, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο «The Bahar Project: Πολλές Συνταγές – Μία Πόλη», που τυπώθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος του προγράμματος «Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης» το οποίο διαχειρίζεται η ActionAid στην Ελλάδα. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Οι συνταγές αυτές ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν με πολλή αγάπη από δημιουργικές και δυνατές γυναίκες που ζουν στην Αθήνα σε τρεις γιορτές, οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του “The Bahar Project” - μιας πρωτοβουλίας του ACCMR με τη στήριξη της διοργάνωσης “Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” του δήμου Αθηναίων. Με όχημα τη μαγειρική, κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γνώρισαν γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ήρθαν κοντά, χόρεψαν και διασκέδασαν.

Οι συνταγές έχουν τη δική τους ιστορία

Κάθε εβδομάδα οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Bahar Project, μοιράζονται μαζί μας συνταγές μαγειρικής και συνύπαρξης! Αυτή την εβδομάδα η κυρία Βάσω μας υποδέχεται στην κουζίνα του κοινωνικού cafe Μύρτιλλο, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε σαλμά κεφτεδάκια από την Ίμβρο, απ΄όπου κατάγεται, και μοιράζεται μαζί μας τη δική της ιστορία μετανάστευσης και τις όμορφες αναμνήσεις που τη συνδέουν με το νησί.  

Η Βάσω μαγείρεψε κεφτεδάκια τυλιγμένα σε μελιτζάνες, ένα νόστιμο φαγητό που έφτιαχναν τα καλοκαίρια στο χωριό Γλυκύ της Ίμβρου. Η Βάσω έφυγε με τη μητέρα της από την Ίμβρο για την Κωνσταντινούπολη όταν ήταν 12 χρονών, αφού έκλεισε και το τελευταίο ελληνικό σχολείο στο νησί. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά της όταν ήταν 19 χρονών. Παντρεύτηκε στα 22 και απέκτησε μια κόρη, την Αιμιλία. Για πολλά χρόνια εργάστηκε σε βιοτεχνία ρούχων, ενώ τώρα εργάζεται εθελοντικά στην Κοιν.Σ.Επ Ειδικού Σκοπού "Μύρτιλλο", στους Αμπελόκηπους. Η Βάσω έχει πολλές όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια στο χωριό.

«Με έστελνε η μαμά μου να κόψω τις μελιτζάνες από τον κήπο, της τις πήγαινα να μαγειρέψει και έτσι ένιωθα ότι βοηθάω, ότι κάνω κάτι σημαντικό».

ΥΛΙΚΑ

Για τα κεφτεδάκια

1 κιλό κιμά (αρνί ή μοσχάρι ή συνδυασμός)

2 μεγάλα κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο

2 αυγά

½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

1 ½ - 2 γλ. φρυγανιά τριμμένη

1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι και λίγη ξερή ρίγανη

2 κιλά μελιτζάνες

Για τη σάλτσα ντομάτας

2 κιλά ντομάτες

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και μ’ ένα πινέλο τις αλείφουμε με λάδι. Τις ψήνουμε στον αέρα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Πολτοποιούμε τις φρέσκιες ντομάτες αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και τα σποράκια. Τις βάζουμε να βράσουν για μισή περίπου ώρα με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε τον κιμά σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί πολύ καλά. Αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο λαδάκι. Μετά σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί μια ώρα περίπου.

Σχηματίζουμε μικρά μακρόστενα κεφτεδάκια (σαν σουτζουκάκια). Τα ψήνουμε στον αέρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν απέξω. Στη συνέχεια τυλίγουμε το κάθε κεφτεδάκι με μια φέτα μελιτζάνα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί λίγο βαθύ. Αφού βάλουμε όλα τα τυλιγμένα κεφτεδάκια στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή περίπου ώρα.