Δες φώτο
22.05.2020

Η Μαρία μας κάνει το τραπέζι με μόι μόι (αλμυρή πουτίγκα φασολιών)

Κάθε βδομάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), σας προτείνουμε συνταγές που μας ενώνουν από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου! Σήμερα σας παρουσιάζουμε τη συνταγή της Μαρίας, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο «The Bahar Project: Πολλές Συνταγές – Μία Πόλη», που τυπώθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος του προγράμματος «Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης» το οποίο διαχειρίζεται η ActionAid στην Ελλάδα. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Οι συνταγές αυτές ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν με πολλή αγάπη από δημιουργικές και δυνατές γυναίκες που ζουν στην Αθήνα σε τρεις γιορτές, οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του “The Bahar Project” - μιας πρωτοβουλίας του ACCMR με τη στήριξη της διοργάνωσης “Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” του δήμου Αθηναίων. Με όχημα τη μαγειρική, κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γνώρισαν γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ήρθαν κοντά, χόρεψαν και διασκέδασαν.

Οι συνταγές έχουν τη δική τους ιστορία

Κάθε εβδομάδα οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Bahar Project, μοιράζονται μαζί μας συνταγές μαγειρικής και συνύπαρξης! Αυτή την εβδομάδα η Μαρία μας μαθαίνει να φτιάχνουμε δύο παραδοσιακά πιάτα από τη Νιγηρία, Μόι Μόι και Ντοματόρυζο, και μας μιλάει για τη ζωή της στη Νιγηρία και στην Ελλάδα, στην οποία ζει τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Μαρία στην πατρίδα της ήταν ηθοποιός, όπως και ο σύζυγός της, ο οποίος, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, ερωτεύτηκε τον τόπο, έμεινε εδώ και μετά η Μαρία τον ακολούθησε. Στην αρχή, η Μαρία δυσκολεύτηκε πολύ με τη γλώσσα, καθώς και με το γεγονός ότι οι δυνατότητες εργασίας δεν ικανοποιούσαν τις προσδοκίες της. Για τη Μαρία, η μαγειρική είναι οικογενειακή παράδοση αλλά το μεράκι της μαγειρικής ξύπνησε όταν ήρθε στην Ελλάδα.

«Μετά από διάφορες δουλειές που έκανα, συνειδητοποίησα ότι οι δυσκολίες μας βοηθούν να βρούμε το στόχο μας και να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας», λέει η Μαρία που τώρα πλέον δουλεύει και ως σεφ.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια

2 μπολ ψιλοκομμένα κρεμμύδια

1 κύβος κότας

2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης και προαιρετικά 2 καυτερές πιπεριές

1 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό για 4 λεπτά και μετά τα χτυπάμε στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να διαχωριστεί η φλούδα από τον καρπό. Τα ρίχνουμε ξανά σε κρύο νερό για ν’ανέβουν οι φλούδες στην επιφάνεια. Μεταφέρουμε τα φασόλια σε καθαρό νέρο και τ’αφήνουμε να μουλιάσουν καλά μέχρι να μαλακώσουν (1 ώρα περίπου). Έπειτα τα χτυπάμε πάλι στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τον κύβο κότας αραιωμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Χωρίζουμε το μείγμα σε πυρίμαχα μπολάκια (στη Νιγηρία χρησιμοποιούν φύλλα μπανάνας και τυλίγουν το μείγμα) και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, σαν μπεν μαρί. Το νερό πρέπει να φτάνει τα μπολάκια μέχρι τη μέση. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε στο μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο το μείγμα, βγάζουμε από τη φωτιά και ξεφορμάρουμε.

Το μόι μόι συνοδεύτει τέλεια το ντοματόρυζο.