Δες φώτο
15.05.2020

Η Ισμήνη μας κάνει το τραπέζι με Ικαριώτικο σουφικό

Κάθε βδομάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), σας προτείνουμε συνταγές που μας ενώνουν από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου! Σήμερα σας παρουσιάζουμε το σουφικό που μαγείρεψε η Ισμήνη μαζί με τη μητέρα της Θεοδώρα και τη φίλη της Μαρία. 

Οι συνταγές αυτές ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν με πολλή αγάπη από δημιουργικές και δυνατές γυναίκες που ζουν στην Αθήνα σε τρεις γιορτές, οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του “The Bahar Project” - μιας πρωτοβουλίας του ACCMR με τη στήριξη της διοργάνωσης “Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” του δήμου Αθηναίων. Με όχημα τη μαγειρική, κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γνώρισαν γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ήρθαν κοντά, χόρεψαν και διασκέδασαν.

Οι συνταγές έχουν τη δική τους ιστορία

Κάθε εβδομάδα οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Bahar Project, μοιράζονται μαζί μας συνταγές μαγειρικής και συνύπαρξης! Αυτή την εβδομάδα η Ισμήνη μας αφηγείται τη ζωή της στην Κυψέλη αλλά και την Ικαρία, τόπο καταγωγής της μητέρας της όπου περνούσε όλα τα παιδικά της καλοκαίρια και μας αποκαλύπτει τα μυστικά του ικαριώτικου σουφικού.

Η Ισμήνη μεγάλωσε σ’ένα σπίτι με ικαριώτικες αρχές: ανοιχτοσύνη και πνεύμα ομαδικότητας. Τα σπίτια στην Ικαρία, όπως λέει, ήταν μικρά και φτωχικά αλλά υπήρχε πολλή αγάπη, διάθεση φιλοξενίας και πάνω απ’ όλα ελευθερία. Στην Ικαρία, η Ισμήνη έμαθε να προσφέρει και να συνεργάζεται από μικρή, αφού τα γλέντια στο νησί είναι συλλογική υπόθεση. «Έχω μεγαλώσει με ομάδες ανθρώπων, έκανα εθελοντισμό σε γάμους και πανηγύρια, παντού, και αισθανόμουν πάντα ότι έκανα κάτι σημαντικό. Αυτό βρήκα και στην Ομάδα Κατοίκων «Η Κυψέλη μας». Ανθρώπους που με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε από κοινού πράγματα», μας λέει, συνεχίζοντας για το Bahar Project:

«Το κατευχαριστήθηκα γιατί συνάντησα καινούργιους ανθρώπους από κουλτούρες που δεν γνώριζα. Το φαγητό και η μουσική είναι κοινή γλώσσα και μας ενώνει!»

ΥΛΙΚΑ

2-3 φλάσκες μελιτζάνες και 6 κολοκύθια

2-3 μεσαία καρότα

3-4 μεγάλα κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο

3-4 πράσινες πιπεριές

1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ (ή 2-3 ώριμες φρέσκιες ντομάτες)

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μικρό ποτήρι κρασί λευκό (κατά προτίμηση ικαριώτικο!)

Η λογική του σουφικού είναι να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ζαρζαβατικό είναι της εποχής, για να γίνει πιο νόστιμο το φαγητό. Η Ισμήνη προτείνει μια παραλλαγή για 4 μερίδες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους, εκτός από τα καρότα και τα κρεμμύδια, που τα κόβουμε σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σ’ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό και τα περιχύνουμε με το λάδι. Με τα χέρια ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και ένα ποτήρι του κρασιού νερό. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι όση ώρα χρειάζεται για να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προς το τέλος προσθέτουμε και το κρασί και με ανοιχτό καπάκι αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί πριν σβήσουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο «The Bahar Project: Πολλές Συνταγές – Μία Πόλη», που τυπώθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος του προγράμματος «Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης» το οποίο διαχειρίζεται η ActionAid στην Ελλάδα. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.