
Η Άννα μας κάνει το τραπέζι με βερενίκι με γέμιση πατάτας
Κάθε βδομάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), σας προτείνουμε συνταγές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, οι οποίες κρύβουν ιστορίες που μας ενώνουν! Πρώτη σας παρουσιάζουμε τη συνταγή της Άννας, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο «The Bahar Project: Πολλές Συνταγές – Μία Πόλη», που τυπώθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος του προγράμματος «Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης» το οποίο διαχειρίζεται η ActionAid στην Ελλάδα. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
Οι συνταγές αυτές ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν με πολλή αγάπη από δημιουργικές και δυνατές γυναίκες που ζουν στην Αθήνα σε τρεις γιορτές, οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του “The Bahar Project” - μιας πρωτοβουλίας του ACCMR με τη στήριξη της διοργάνωσης “Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” του δήμου Αθηναίων. Με όχημα τη μαγειρική, κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γνώρισαν γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ήρθαν κοντά, χόρεψαν και διασκέδασαν.
Η συνταγή έχει τη δική της ιστορία
Κάθε εβδομάδα οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Bahar Project, μοιράζονται μαζί μας συνταγές μαγειρικής και συνύπαρξης! Αυτή την εβδομάδα η Άννα ανοίγει για εμάς την κουζίνα και την καρδιά της, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε παραδοσιακό ουκρανικό βερενίκι και μας αφηγείται τη διαδρομή της.
Η Άννα μεγάλωσε στην πόλη Τσερνιβτσί στη νοτιοδυτική Ουκρανία, στην οποία συνυπάρχουν πολλές εθνικότητες και θρησκείες. Έμαθε να μαγειρεύει από τη γιαγιά και τη μαμά της, τις οποίες σκέφτεται με μεγάλη αγάπη και θαυμασμό. Ζει στην Ελλάδα από το 2005 μαζί με την οικογένειά της και από το 2016 δουλεύει στο Δίκτυο Μεταναστριών Γυναικών «Μέλισσα».
«Όταν μέναμε στην Ουκρανία με τη γιαγιά μου, το σπίτι ήταν γωνιακό με δύο παράθυρα, το ένα από τη μία πλευρά και το άλλο από την άλλη. Όποιος περνούσε ήξερε ότι μπορεί να πάρει φαγητό. Επίσης, όλοι μας οι καλεσμένοι στις γιορτές ήξεραν ότι θα φύγουν με ένα σακουλάκι φαγητό»
Υ Λ Ι Κ Α
- 3 φλ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 1 ½ φλ. νερό
- 100 ml ηλιέλαιο
- ½ κιλό πατάτες
- 2-3 κρεμμύδια
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- αλάτι
- γιαούρτι / ξινή κρέμα για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε δύο πρέζες αλάτι και ανακατεύουμε με τα αυγά, το χλιαρό νερό και 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο. Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την καλύπτουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα και την τσιγαρίζουμε σε 5 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο για 6 λεπτά. Σε ένα μπολ, λιώνουμε καλά τις βρασμένες πατάτες με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι με το λάδι που έχει μείνει και προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει. Το αφήνουμε στην άκρη και το κρατάμε χλιαρό μέχρι το σερβίρισμα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και μ’ ένα ποτήρι την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια, διαμέτρου 7 εκ. περίπου. Τοποθετούμε λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι. Βρέχουμε με το δάχτυλο την περίμετρο κάθε φύλλου με λίγο νερό. Διπλώνουμε στη μέση σχηματίζοντας μισοφέγγαρα, πατώντας καλά τις άκρες της ζύμης για να μη φύγει η γέμιση κατά το βράσιμο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια βράζουμε για ένα λεπτό ακόμα. Συνολικά βράζουμε γύρω στα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μπολ και τα περιχύνουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με στραγγιστό γιαούρτι ή ξινή κρέμα.