Δες φώτο
09.05.2020

Η φιλιππινέζικη κοινότητα μας κάνει το τραπέζι με νουντλς πανσίτ ρυζιού με λαχανικά και κοτόπουλο

Κάθε βδομάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), σας προτείνουμε συνταγές που μας ενώνουν από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου! Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα πεντανόστιμα νουντλς πανσίτ ρυζιού με λαχανικά και κοτόπουλο που μαγείρεψαν γυναίκες από τη φιλιππινέζικη κοινότητα.

Οι συνταγές αυτές ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν με πολλή αγάπη από δημιουργικές και δυνατές γυναίκες που ζουν στην Αθήνα σε τρεις γιορτές, οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του “The Bahar Project” - μιας πρωτοβουλίας του ACCMR με τη στήριξη της διοργάνωσης “Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” του δήμου Αθηναίων. Με όχημα τη μαγειρική, κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γνώρισαν γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ήρθαν κοντά, χόρεψαν και διασκέδασαν.

Οι συνταγές έχουν τη δική τους ιστορία

Κάθε εβδομάδα οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Bahar Project, μοιράζονται μαζί μας συνταγές μαγειρικής και συνύπαρξης! Αυτή την εβδομάδα η Ντέμπι και η Άιβη μας αφηγούνται τις ιστορίες που τις συνδέουν με το παραδοσιακό πιάτο νουντλς πανσίτ και μας μαθαίνουν να το μαγειρεύουμε.

Η Ντέμπι και οι φίλες της Λόιντα, Ρέμι και Μέλοντι μαγείρεψαν πεντανόστιμα νουντλς ρυζιού με λαχανικά και κοτόπουλο. Σίγουρα έχετε δοκιμάσει νουντλς, αλλά ξέρετε πόσα μυστικά κρύβουν για τη φιλιππινέζικη κουλτούρα; Τα νουντλς πανσίτ ρυζιού αποτελούν επιρροή από την Κίνα. Στις Φιλιππίνες συμβολίζουν τη μακροζωία και γι’αυτό δεν πρέπει να τα σπάμε. Για τον ίδιο λόγο τα υλικά κόβονται μακρόστενα, ομοιόμορφα και διαγώνια.

«Το φαγητό αυτό το συναντάς σε όλη σου τη ζωή στις Φιλιππίνες. Από τα πρώτα σου γενέθλια μέχρι το γάμο σου. Συμβολίζει για εμάς τη γιορτή, τη χαρά και την αγάπη», λέει η Ντέμπι. «Είναι ένα φαγητό που περνάει από γενιά σε γενιά. Το ένιωσα όταν έκανα τη δική μου οικογένεια και άρχισα να φτιάχνω πανσιτ στα παιδιά μου», λέει η Άιβη, που εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά Φιλιππινέζων.

ΥΛΙΚΑ

1 κ.σ. ηλιέλαιο

½ κιλό στήθος κοτόπουλο (χωρίς κόκκαλο) τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδο και 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένα

½ κιλό νουντλς (vencemeli ή ρυζιού)

1 ½ κιλό ανάμεικτα λαχανικά (καρότο, λάχανο, φασόλια πλατιά, φρέσκο κρεμμύδι) ψιλοκομμένα

2 φλ. Ζωμό κοτόπουλου (κύβοι κότας λιωμένοι σε νερό)

4 κ.γ. σος σόγιας και 1 κ.γ. σος οστρακοειδών

Αλάτι, πιπέρι και λεμόνι (σε φέτες ή κύβους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι γουόκ ή σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου και σοτάρουμε. Το βγάζουμε σ’ ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μετά τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ζωμό κότας, τη σος σόγιας και τη σος οστρακοειδών και τα αφήνουμε να βράσουν. Ρίχνουμε τα νουντλς και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν με το ζουμί τους και να μαλακώσουν, για περίπου 3-4 λεπτά (προσοχή μην παραβράσουν). Εάν δούμε ότι τα νουντλς είναι στεγνά ή ξερά, προσθέτουμε ζωμό ή νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο ακόμα. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι (και αν χρειάζεται λίγο παραπάνω σος σόγιας). Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο «The Bahar Project: Πολλές Συνταγές – Μία Πόλη», που τυπώθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος του προγράμματος «Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης» το οποίο διαχειρίζεται η ActionAid στην Ελλάδα. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.