
Στόχος 8 [αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη]: Η ανάγκη ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας, ξεκινάει από το δικαίωμα της αξιοπρεπής εργασίας για όλους
Όταν ο μισός πληθυσμός της γης ζει με 2 δολάρια τη μέρα, μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να μπορέσουμε να προάγουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπής εργασία για όλους είναι σίγουρα ένας φιλόδοξος στόχος που θα πρέπει να βρει τρόπους να γίνει πραγματικότητα. Και αυτό δεν θα γίνει μαγικά... Οι ανεπαρκείς επενδύσεις κυρίως σε χώρες που τις έχουν πιο πολύ ανάγκη, η απουσία ευκαιριών εργασίας και η υποκατανάλωση υποδαυλίζουν αθόρυβα τις δημοκρατικές αρχές.
Αν επιθυμούμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα βγάλουν αρχικά τα 700 εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από αυτό αλλά και τα 172 εκατομμύρια των ανέργων (2018) που κατά το ήμισυ αφορά νέους και νέες. Για αυτό, μέχρι το 2030 θα χρειαστούμε τουλάχιστον περί των 470 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας παγκοσμίως.
Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως και η Ελλάδα, η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπληξε σοβαρά το εργατικό της δυναμικό που ακόμα και σήμερα προσπαθεί να βρει τρόπους διαφυγής από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που συν τοις άλλοις έχει έρθει προσφάτως αντιμέτωπο και με μία παγκόσμια πανδημία. Και αν τα πράγματα είναι δύσκολα για τους γηγενείς, φανταστείτε πώς μπορεί να είναι για τους μετανάστες/πρόσφυγες...
Βάσει έρευνας του ΟΟΣΑ, το 2017, το ποσοστό ανεργίας των μεταναστών έφτανε το 30% (η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ), με μεγάλο ποσοστό αυτού να βιώνει καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας. Οι μετανάστες χαμηλής εκπαίδευσης που έχουν έρθει στη χώρας μας θα είχαν ευκαιρίες εργασίας σε μία άλλη χρονική στιγμή που βασικοί τομείς εργασίας (όπως πχ οι κατασκευές, αγροτική παραγωγή, οικιακή βοήθεια) θα λειτουργούσαν φυσιολογικά. Αυτό όπως γνωρίζουμε όλοι καλά, αρκετοί εξ ημών και βιωματικά, δεν συνέβη με αποτέλεσμα όλος αυτός ο νέος πληθυσμός να μην καταφέρει ποτέ να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και ακολούθως στην κοινωνία.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ελληνικό, ούτε καν ευρωπαϊκό (όπου το ποσοστό ανεργίας των μεταναστών είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των γηγενών) αλλά παγκόσμιο. Για αυτό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο γίνονται κινήσεις ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο δικό μας Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (2020) και συγκεκριμένα στις στρατηγικές κατευθύνσεις του ΟΑΕΔ για την τετραετία που διανύουμε (2020-24) ενισχύονται οι ευπαθείς ομάδες που εργασιακά είναι περισσότερο απομακρυσμένες, ενώ μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται η Εργασιακή Ένταξη των Προσφύγων.
Αυτή η προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν παραγωγικές δραστηριότητες, δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας αλλά και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι βασικό ζητούμενο αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι ανεπτυγμένες χώρες συν τοις άλλοις οφείλουν να βελτιώσουν την απόδοση των παγκόσμιων πόρων με παράλληλη υποστήριξη μίας πράσινης επιχειρηματικότητας, σύμφωνα και με το Δεκαετές Πλαίσιο Προγράμματος για τη Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή.
Και αφήνοντας για λίγο το γενικό και πηγαίνοντας σε πιο ειδικά θέματα, θα πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε η παιδική και καταναγκαστική εργασία και η σύγχρονη δουλεία να γίνει παρελθόν, με παράλληλη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων για όλους, ειδικότερα των πιο επισφαλών ομάδων όπως είναι οι μετανάστες και δη οι μετανάστριες.
Η αξιοπρεπής και ασφαλής εργασία είναι ανθρώπινο δικαίωμα για όλους και για τους πιο ευάλωτους του εργασιακά ενεργού πληθυσμού, και κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να αμείβονται το ίδιο για την ίδια εργασία. Αντίστοιχα, θα πρέπει να δοθεί σε περισσότερους πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, κινήσεις όπως η υποστήριξη της πρωτοβουλίας Βοήθεια για το Εμπόριο (Αid For Trade) για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω μετάδοσης της τεχνογνωσίας σε θέματα εμπορίου, θα δώσει τα απαραίτητα εργαλεία στην εγχώρια αγορά για συνεχή ανάπτυξη.
Τέλος, μέσα στην δεκαετία που διανύουμε ο στόχος αυτός περιλαμβάνει επιπλέον τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του βιώσιμου τουρισμού. Αυτό αφενός θα γεννήσει την ανάγκη θέσεων εργασίας, αφετέρου θα υποστηρίξει δυναμικά και τις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που στη χώρα μας το γνωρίζουμε καλά.
Στοχεύοντας στην εξάλειψη της φτώχειας μακροπρόθεσμα, στοχεύουμε ουσιαστικά στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τουτέστιν καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Όλα αυτά, όλοι οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι κομμάτια ενός παζλ και τα χρειαζόμαστε όλα για να έχουμε την πλήρη εικόνα ενός καλύτερου κόσμου που θα υπάρχει αύριο για όλους.