Δες φώτο
28.01.2021

Στόχος 5 [ισότητα των φύλων]: Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση όλων των γυναικών

Μπορεί να μπήκαμε αισίως στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δυστυχώς όμως θέματα που έκαιγαν τους δρόμους των πόλεων 50 χρόνια πριν (με τις κοινωνικές επαναστάσεις) εξακολουθούν να αποτελούν ζητήματα προβληματισμού και πόνου σε πολλές των περιπτώσεων. Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες η ισότητα των φύλων είναι ένα θέμα που καίει, με τις γυναίκες να αναδεικνύουν μεγάλες αποκλίσεις στις οικονομικές απολαβές για την ίδια εργασία ή την απουσία γυναικών σε διευθυντικές/ή και πολιτικές θέσεις ή τελευταία πάλι τη σεξουαλική παρενόχληση (κίνημα #metoo και υπόθεση Harvey Weinstein).

Η χειραφέτηση των γυναικών κάθε ηλικίας είναι ένα ζητούμενο που ειδικότερα στη χώρα μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους. Το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό απασχόλησης στους άνδρες ανήλθε σε 71,3% ενώ στις γυναίκες σε 51,3%. Αντίστοιχα, στην οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020, οι γυναίκες βρίσκονται πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τον μέσο όρο απασχόλησης των ανδρών εντός των συνόρων αλλά και από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ συνολικά. Ειδικότερα δε, όταν στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας ευπαθής ομάδα, όπως μετανάστρια/πρόσφυγας τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο στενάχωρο.

Σε μία χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση για πάνω από μία δεκαετία, η θέση των μη γηγενών είναι ακόμα πιο δύσκολη καθότι η κοινωνική ενσωμάτωση τελικά θα γίνει με πολύ πιο αργούς (μάλλον βασανιστικούς) ρυθμούς, με τις γυναίκες της ομάδας αυτής να συνθέτουν μία υπο-ομάδα που βρίσκεται στο τέλος της λίστας του εργατικού δυναμικού. Όπως, τελευταία βρίσκεται και η Ελλάδα στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό γίνεται εμφανές ότι στη χώρα μας θα πρέπει να γίνουν άμεσα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του τοπίου προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να μπορέσει η νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα να αποδώσει καρπούς για όλους.

Ο στόχος 5 αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και για αυτό θα πρέπει όλοι, ειδικότερα όσοι βρίσκονται σε καίριες θέσεις εξουσίας και αποφάσεων, να το προστατεύσουν και όχι μόνο στα λόγια. Η ισότητα περιλαμβάνει σωρεία πραγμάτων που πρέπει παράλληλα να υποστηριχτούν.

Οι δράσεις για την ισότιμη παρακολούθηση των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήδη αποδίδει καρπούς με την πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών να το έχει ήδη καταφέρει. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς ώστε όλες οι χώρες, ακόμα και της Υποσαχάριας Αφρικής και της δυτικής Ασίας, να μπορούν να υποστηρίξουν όλα τα παιδιά στην πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Ακόμα και στο κομμάτι της αμειβόμενης εργασίας, διαβάζουμε ότι στη νότια Αφρική έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να αμείβεται το 41% των γυναικών που εργάζεται στον αγροτικό τομέα (το υπόλοιπο δηλαδή 59% συνεχίζει να μην πληρώνεται).

Είναι ανάγκη αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη να μπορούν να συμμετέχουν οι γυναίκες ισότιμα σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς τομείς της ζωής και από θέσεις λήψης αποφάσεων.

 Είναι ανάγκη επίσης να αποτελέσει η βία και η εκμετάλλευση σε κάθε τους μορφή ένα μελανό σημείο του παρελθόντος. Μία νέα γυναίκα που καλείται να ζήσει την τρομοκρατία και τον πόνο του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων ή που πρέπει να παντρευτεί ανήλικη έναν κατά πολλές δεκαετίες μεγαλύτερο άνδρα, μπορεί να τραπεί σε φυγή και να βρεθεί μακριά σε μία βάρκα με όνομα την ελπίδα.

Ο Στόχος 5 λοιπόν διεκδικεί την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, βίας, επιβλαβών πρακτικών και μη αμειβόμενής εργασίας. Ο Στόχος αυτός διεκδικεί παράλληλα ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ίσα δικαιώματα ως προς την ιδιοκτησία, τις κληρονομιές και κάθε λογής οικονομικούς πόρους.

 Ο Στόχος αυτός επιδιώκει να διασφαλίσει για όλες τις γυναίκες την καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ακολουθηθούν ορθές πολιτικές και εφαρμόσιμες νομοθεσίες που θα κάνουν τη θεωρία πράξη στη χειραφέτηση και υποστήριξη όλων των γυναικών, κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής.