Δες φώτο
21.01.2020

Μετανάστες και συμμορίες: Ένα βίντεο για τη μετανάστευση και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης

Σήμερα, το πρόγραμμα Faces of Migration δημοσιοποιεί ένα βίντεο με ιστορίες εκμετάλλευσης στον αγροτικό τομέα. Το βίντεο βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες για ένα δραματικό φαινόμενο, την εκμετάλλευση των μεταναστών από συμμορίες στον αγροτικό τομέα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Το βίντεο δημοσιοποιείται με αφορμή το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που λαμβάνει χώρα στο Εκουαδόρ και εστιάζει στο θέμα του αγροτικού μετασχηματισμού. Οι μετανάστες αποτελούν πρωταγωνιστές του αγροτικού μετασχηματισμού καθώς θα μπορούσαν να είναι θετικοί παράγοντες για την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, βελτιώνοντας την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. 

Το βίντεο επικεντρώνεται στην περίπτωση της Ιταλίας: περίπου 450.000 φτωχοί εργαζόμενοι παραμένουν αντικείμενα εκμετάλλευσης στον αγροτικό τομέα. 130.000 άτομα ζουν σε συνθήκες στα όρια της σκλαβιάς. Το 80% αυτών είναι μετανάστες. Είναι θύματα ενός παραγωγικού συστήματος όπου η οικονομική δύναμη συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, ενώ συνδέεται επίσης με τα συμφέροντα της αγρο-μαφίας, δημιουργώντας έσοδα 25 δισ. Ευρώ ετησίως. Ένα τέτοιο σύστημα είναι άδικο και εγκληματικό.

Δείτε το βίντεο εδώ.  

Το βίντεο είναι μέρος του προγράμματος Faces of Migration. Το περιεχόμενό του είναι αποκλειστική ευθύνη των δημιουργών και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.